Når man skal bygge eget hus, så er det mange ting å tenke på. En ting er hvordan huset skal se ut, men det skal også gjerne innredes på en måte som gjør det praktisk for familien og med nok plass til alle. Kanskje det også er verdt å tenke på det kan være behov for mer plass noen år frem i tid. Fordelen med å bygge hus er at dere kan bestemme selv, og i samarbeid med arkitekten og entreprenøren, kan du i langt de fleste tilfeller få det presis som du vil. Dette gjelder både innvendig og utvendig. Delv om dere jo helt sikkert vil få kyndig veiledning av profesjonelle folk, som har vært borti de fleste problemstillinger tidligere, så er det likevel greit å vite hva man bør tenke over når tomten har blitt kjøpt.
1. Hvordan bør huset plasseres på tomta?
Dagslys er veldig viktig og noe vi alle nyter, spesielt når solen skinner. Derfor bør boligen selvsagt plasseres slik at man får mest mulig ut av sollyset. Det kan derfor være lurt å sjekke hvor solen kommer i løpet av en dag slik at dere får utnyttet denne optimalt. Utvendig bør en terrasse plasseres slik at den får mest mulig sol på ettermiddagen og kvelden, da det gjerne er på dette tidspunkt man bruker den mest. Med gode vindusløsninger bør dere også sørge for at oppholdsrom er plassert slik at de får mest mulig dagslys og med soverommene lønner det seg å gjøre det motsatte. Her foretrekker de fleste at det er kjølig når de skal sove og derfor bør slike rom ligge i skygge så lenge som mulig.
2. Ta hensyn til naboenes boliger
Det er mange hensyn som man må ta når det gjelder husbygging. Noen av disse hensynene går også på dere selv og når dere skal bygge hus så sørg for at dere i størst mulig grad unngår at naboene får innsyn og det samme gjelder med innsyn fra gaten. Om naboen har et stort hus, så bør dere også prøve å plassere uteplassen deres slik at dette ikke skygger for denne i løpet av dagen.
3. Topografi
Det er selvsagt stor forskjell på hvordan en tomt ser ut. Noen er helt flate, mens andre kanskje er ganske bratte. Med en bratt tomt stiller det krav til hvordan huset kan bygges. En løsning er å jevne ut tomten, men dette kan fort bli veldig kostbart med sprengning og fyllingsmasser. De fleste hus i dag kan bygges på en sokkel og derfor trenger dere ikke å droppe drømmehuset på grunn av tomtens topografi.
4. Sjekk reguleringsbestemmelsene
En av de ting som kan gi mange grå hår på kort tid er reguleringsbestemmelser. Derfor bør noe av det første man gjør være å sjekke disse. Her er det til dels store variasjoner fra kommune til kommune og det er ikke så mye annet man får gjort enn å forholde seg til disse. Kontakt kommunen dere skal bosette dere i og få innblikk i bestemmelsene. Hvor stor grad av tomten kan dere utnytte (tomteutnyttelse), stilles det krav til maksimal høyde på huset og vinkelen på taket. I enkelte tilfeller kan disse bestemmelser også gi føringer innen stilen på huset, hvilke materialer dere må bruke og kanskje fargen. Så snart dere har kontroll på reguleringsbestemmelsene kan dere mye enklere tegne og bygge drømmehuset.
5. Tenk over hvordan dere lever i hverdagen
Dette er en av de morsomste delene med tegning og bygging av eget hus, men også en prosess som kan ta litt tid da det er mange hensyn å ta. Først og fremst er det begrensninger på hvor stort huset kan være. Derfor bør dere finne ut hvordan de enkelte rom skal prioriteres ut fra størrelse og ikke minst trafikk. Oppholdsrom og kjøkken er gjerne de rom som brukes mest og bør derfor også være de største. Deretter følger eventuelle barnerom, soverom og rom til lagring. En annen ting å tenke på er hvordan rommene skal plasseres i forhold til hverandre. Skal foreldrenes soverom ligge ved siden av barnas rom eller kanskje langt fra hverandre slik at begge får litt fred og ro når dette trengs? Skal dere ha vaskerom og hvor skal dette plasseres? Hobbyrom eller hva med rom til gjester? Mange av disse spørsmålene kan enkelt besvares ved å se litt på hvordan dere lever i hverdagen fra før av og hvilke endringer ønsker dere med det nye huset?