Når man skal bygge hus så er det mange ting å ta hensyn til. De fleste har en klar ide om hvordan ting skal se ut slik at drømmehuset blir en realitet, men det er ikke alltid at dette lar seg gjøre i praksis. Det er de færreste som bygger selv fysisk og derfor må man ha hjelp av profesjonelle håndverkere og her er det mange å velge iblant. Noen veldig dyktige og andre bør man kanskje unngå. Derfor er det ganske vanlig å hente inn anbud fra en rekke håndverkere slik at man kan sammenligne priser, tidsplaner, referanser og mye annet. Dette med anbud er en prosess som man må gå igjennom og mange har ikke den store erfaring med slikt, siden de fleste av oss ikke bygger egen bolig eller gjør større renoveringer i boligen vår, mer enn en til to ganger i livet. Vi skal derfor komme med litt tips og gode råd om hvordan du går frem.
Mer enn et anbud
Med bygging eller renovering av et hus er det mange oppgaver som må utføres. Du bør derfor bruke litt tid på å sette opp en liste over de oppgaver som må gjøres og i hvilken rekkefølge. Skal du bygge helt nytt så vil det være en krevende oppgave og her kommer entreprenøren inn i bildet. Men skal du pusse opp, så sett opp en konkret arbeidsliste. Når du søker eller etterspør tilbud, så bør du derfor være så spesifikk som du klarer, på den måten får du også mer eksakte anbud som igjen er enklere å sammenligne.
Gjør et grundig forarbeid
Uansett hvilken oppgave du skal ha utført, så er det noe som skal holde i mange, mange år og av den grunn bør du finne håndverkere som har papirene i orden. Det første du gjør er å hente inn flere anbud fra lokale håndverkere, men også gjerne fra andre steder i fylket da håndverkere er vant med å kjøre fra jobb til jobb. Du kan også bruke nettsiden mittanbud.no eller anbudstorget.no til å hente inn de tilbud du trenger. Det er bedre med få, men gode og seriøse tilbud enn mange hvor du må bruke mye tid i etterkant på å bekymre deg om de klarer å levere til tiden og uten overraskelser. Du bør derfor sjekke de enkelte firmaer på forhånd, enten ved hjelp av google eller andre søkemotorer. Hvordan ser nettsiden deres ut? Er den profesjonell eller ligner det noe som de bare har snekret sammen en kveld – dette sier også en del om firmaet. Har de referanser og gode omtaler fra kunder? Vær oppmerksom på at omtaler på egne nettsider gjerne er plukket ut og derfor ikke har noen god verdi for deg. Du kan i stedet bruke nedenstående, offentlige registre til å sjekke:
- Brønnøysundregistrene for å sjekke eventuelle anmerkninger, konkurs eller annet som kan ha betydning for hvor seriøse de er.
- Mesterregisteret hvor du kan sjekke om håndverkeren er en fagperson.
- Direktoratet for Byggkvalitet, som har registrert håndverkere med sentral godkjenning. Da slipper de å søke om lokal ansvarsrett ved hvert byggeprosjekt.
Selve anbudet
Så snart du har sendt ut forespørsler, som bør være skriftlige på mail, så kan du allerede her begynne å sortere de enkelte håndverkere. Dem som bruker veldig lang tid på å gi deg et tilbud, kan ha for mye å gjøre og det kan bety forsinkelser for deg. Når du har mottatt de tilbud du forventer, så starter jobben med å finne ut av hvilket tilbud som er best. Her er det helt opp til deg selv om du ønsker lavest pris, jobben ferdig på kortest mulig tid eller en håndverker du kanskje kjenner fra før av. Men det best rådet er å ta seg god tid, det er tross alt en jobb som har meget stor betydning for livet ditt.
Anbudet du legger ut bør helst inneholde følgende:
- Om du vil du ha en fast pris eller en pris basert på timer.
- En komplett oppdragsbeskrivelse og hva sluttresultatet skal være.
- Hvilken kvalitet materialene skal ha og hvem som skal kjøpe disse.
- En frist for oppstart og når jobben skal være avsluttet.